ISO 22000, bir kuruluş için gerekli gıda güvenliği yönetim sistemi için gereksinimleri içeren ve bu doğrultuda sertifikalandırılan uluslararası geçerli bir standarttır. Standart kapsamında bir işletmenin güvenli gıda üretimi yapabilmesine engel olabilecek tehlikelerin belirlenmesi ve kontrol edilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesinde yol göstericidir.
ISO 22000, ISO 9001 yaklaşımı ile HACCP sistemini birleştiren uluslararası kabul gören bir standarttır. Gıda güvenliği Dünya genelinde bilinen bir problemdir. Günümüzde -özellikle hazır gıda tüketimi artıkça- gıda kaynaklı hastalanmalar, hatta ölümler artmaktadır.
Gıda kaynaklı sağlık problemlerinin önüne geçilmesi ve güvenli gıda üretiminin sağlanması için bir gıda işletmesinin gerekli önlemleri almış olması önemlidir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, güvenli gıda üretimini sağlayan uygulamaları kapsar.
Bir gıda işletmesi ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ile ne kazanır?
- Gıda sektöründe kalite ve güvenli üretim
- Kaynakların daha iyi kullanılabilmesi
- Üretim problemleri önlenerek geri çağırma ya da müşteri şikayetlerinin azalması
- Üretim sistemine bağlı olarak tehlike kontrolünün yapılması ve önceden önlem alınabilmesi
- Tekrarlamanın azaltılması ile maliyetin düşürülmesi
- Gıda ürünlerinden kaynaklı hastalıkların önlenmesi
- Gıda üreticisinin güvenli gıda ürettiğinin ispatlanması